www.kerstlichtshow.eu

Lagendijk 9
5721AS  Asten (N.B.)
The netherlands


...Veel gestelde vragen...

 

Wanneer wordt met het opstellen van de show begonnen?

Half Oktober worden de onderdelen uit de opslag gehaald, nagekeken en gecontroleerd. Ongeveer half november wordt alles in de tuin opgesteld en aangesloten. Eind november tot start van de show worden alle verlichting, audio en video en mechanieken getest.

Hoe lang duurt het opzetten in de tuin?

De show wordt door 2 personen opgezet en duurt ongeveer 10 volledige dagen.

 

Wanneer wordt de show gestart?

Met de Sint en pietermannen hebben we de afspraak gemaakt dat na pakjesavond de show van start kan gaan. Op 6 december start dus de eerste show.

Met zo'n kerstlichtshow zal het energieverbruik wel hoog zijn?

De huidige kerstlichtshow is door de jaren volledig uitgevoerd in led verlichting. Ook wordt niet alle verlichting gelijktijdig aangestuurd waardoor het energieverbruik nauwelijks meer is dan normaal.

Van welke soort verlichting wordt gebruik gemaakt?

In 2014 hebben we de totale kerstlichtshow voorzien van LED verlichting. De spots zijn voorzien van 156 RGB leds per spot. De ster en staarten zijn voorzien van Led lichtslangen. In 2016 is de show op de nieuwe locatie uitgebreid en zijn de nieuwe ornamenten volledig voorzien van LED. 

 

Wat is de reden om een kerstshow op te zetten?

Goede vraag. Het spel van Licht en geluid is een hobby. Dit laten we dan ook graag in de vorm van de kerstlichtshow zien aan het publiek. De reacties van de mensen zijn vaak leuk om te horen en de lach welke op de gezichten verschijnt is geweldig. Daar doen we het voor. De kinderen, maar ook de volwassenen  staan er zelfs bij te dansen, en dat is niet enkel de kou.

Wat zorgt voor het dansen van de verlichting?

Een Computer zend geprogrammeerde signalen naar de stuurunits welke op hun beurt de juiste stuurkanalen activeert.

Wat is een stuurkanaal?

Een stuurkanaal is een uitgangen van een stuurunit welke de juiste lampjes op een geprogrameerde tijd in- of uitschakelt. Als een soort automatische dimmer.

Hoeveel kanalen worden er gebruikt tijdens de show?

In 2009 tijdens onze eerste show zijn we gestart met 48 kanalen. Op de nieuwe locatie zijn er technische problemen geweest en hebben we alle controllers moeten vervangen. Na de vervanging zijn we naar 136 kanalen gegaan welke op dit moment 120 kanalen worden gebruikt. De nog vrije kanalen dienen als back-up en uitbreidingsmogelijkheden voor komende jaren.

Hoe lang duurt het programmeren van de muziek?

Het programmeren van de complete show voor 2017 heeft in totaal ongeveer  1400 uur in beslag genomen. Deze uren zijn verdeeld over het gehele jaar. De gehele show duurt ongeveer één uur.  Liedjes uit voorgaande jaren worden aangepast of uit de show gehaald en enkele nieuwe liedjes worden volledig geprogrammeerd en voorzien van video.

Welke software wordt gebruikt voor de programmering?

Voor het programmeren en draaien van de show wordt gebruik gemaakt van een Light-O-Rama softwarepakket.

Waar halen jullie de onderdelen voor de kerstshow?

De stuurprinten en software komen uit Amerika. De kerstverlichting en overige onderdelen voor de ornamenten zijn aangeschaft bij diverse winkels in Nederland.
De stuurprinten worden door onszelf opgebouwd en gesoldeerd. De kerstverlichting wordt gedemonteerd en gemodificeerd of in enkele gevallen volledig in voor de ornamenten gebruikt.

Wordt de show ook beveiligd?

Jazeker. Tegenwoordig kun je niks zonder beveiliging buiten laten staan. De show wordt 24 uur per dag bewaakt door meerdere dag/nacht camera's vanuit diverse hoeken. De beelden worden opgenomen en onregelmatigheden worden direct gemeld bij de politie. Ook worden de ornamenten beveiligd door een vorm van ringleidingbewaking zodat het loshalen van ornamenten direct leiden tot opname op beeld en melding op de aangesloten systemen.